Sunday, December 26, 2010

new semester!!!!

this week will be last week 4 holiday... wow pantas sungguh masa berlalu... pejam celik pejam celik jer dah nak mula sem baru dah... naik jer sem baru blajar perkara baru, bertemu dengan orang baru, kenali pensyarah baru dan yang pentingnya timba pngalaman yang baru.... chaiyok!!!!! U CAN DO IT!!!!!


SUBJECTS FOR THIS SEMESTER:

BEL260
BIO150
CTU151
MAT 183
CHM256
PHY210
HKR113

Saturday, December 18, 2010

ReSulT!!!!

9 disember:
kawan2 ku mula bertanya keputusan ku..gler r.. tapi setahu aku keputusan keluar tanggal 10 haribulan...try gak la bukak kat student portal tapi hampeh tak dapat... jam kot...
banyak kali sangt try sampai pihak uitm blog semue org tak leh cek.... last skali diorg umumkan diorg akan anta keputusan kat email student...erm...excited sangat aku sampai tak leh tido... kot2 diorg antaq email pagi2 buta... hahaha last2 aku tidoq gak hahha ngantuk tak tahan kot....

10 disember:
lepas solat subuh.... aku tidoq balik (lupa result nak kuar ngntuk sangat)... dalam kol 8 hazirah anta msg dah boleh cek result... dari ngntuk mata tak leh bukak terus segar... hahah... ngn serabainya dan mamun aku cakap kat abang aku nak guna pc nak cek result... dalam bebel marah2 die bagi gak guna hahahha.... dengan lafaz bissmillah first cek keputusan semue lulus dan pass hahha then baru tgk pointer.... tekejut happy tak kire la.... of course not 4 flat but beyond my expectation... suruh abang panggil ibu.... jelas tergamba ibu terharu tgk keputusan ku walau pon abang dah terlepas bgtau ibu keputusan aku... tapi tak per aku tak kisah...heheh
time bgtau abah lak awal2 mcm takder respon sangt but.. lepas tuh nampak la die happy sikit..
alhamdulillah ape yang aku target tercapai.... yang penting tgk wajah parent yg kite nak tgk lg wajah tu... n bagi kegembiraan kat diorg thats all i want... not more then that....
tarikh ni pon bersejarah buat kawan2 aku... kami berkawan baik... kami semue berlime... alhamdulillah semue dean list... harapan kami termakbul... syukur kepada Allah yang memberi kurnian yang sedikit tapi mampu memberi satu kegembiraan yang sangat besar kepada hamba2nya.


tahniah semue.
smoga kejayaan milik kita dan sahabat slamanya ameen

Wednesday, November 24, 2010

20th of November



buat kaksu ku, Nur Elliey Najihah n Azlan Salam Selamat Pengantin Baru...
berbaju putih ketika majlis akad nikah dan berbaju kurung coklat ketika dimajlis persandingan sangat segak kedue mempelai dijinjang perlamin... lawak dan seronok kami kazen2 perempuan meraikannya, kami sabar menanti tuk bergamba ngan pengantin dan kini kami sabar menanti gambar2.... hahha.... tahniah...
kepada kak ngah, kak yang dan baei...kini bersama kita mengira detik waktu korang lak......

kakngah dan kakyang on 11 Disember & Baei on 26 Disember

barakallah lakuma wa barakah a'laikuma
wajamaa' bainakuma fi khoir

Saturday, November 13, 2010

CAKAR

CAKAR????
i know as a girl my hands writing is a mess... but not bad as boy's hands wringting... hehheh sorry guys... in malay they call "cakar ayam"....
Tapi tok ari ni iman tak nak cite pasal tulisan iman macam CAKAR ayam but nak cite nak cite muke kene Cakar hahhaha.... tak teruk tapi sakit gak.... hahha dicakar oleh seorg kanak2 sabar jer la.... tak penah2 kene kali kene lak... dah ilang kot tarikan bdak2 kat diri ku ini........ hahahh may be gak kene sbb tak nak ikot ape yang die nak tapi nak wat cam mnerkan....??? "budak-budak.... biasela......"hahha i've no hard feeling okay.... just feeling want to share my new experience with all of u..

Monday, October 18, 2010

pulang...

"rumah ku syurga ku"
kata2 ini mmg benar..... berada di rumah buatkan hati semakin tenang... tapi itu tak bermakna relax... balik jer rumah semalam.....terus tolong ibu ngan abah ade family gathering ngan sedare mare.... fuh.... penat layan adik2 yg comey2 tambah lagi mlm sblum tu just tido 3 jam jer... mau tak nyer.... best sangat gathering tuh.... mau tak nyer dapat jumpe nenek yg setengah tahun tak jmpe.. then makcik kat australia tu pon ade.... terbaik la.... gathering tu kiteorg wat BBQ pergh.... kambing.... braper kilo tah abis..... mmg sedap yum....... then mlm tuh.... abg lak tak gosok bju die pade hal die kene balik asrama awal2 pagi esok.... kene la tolong gosok (setelah ibu bunyi la senarnye..baru nak wat.. huhuhu) tido dalam kol 2 pagi.....

so ari ni...gi la kdai gmbar tok cuci gambr.. herm.... balik jer umah dah tengah hari.... ibu ngn abah ngntuk la pulak.... diorg tido la.... ble time kene anta adik2 gi sekolah diorg jadi pening nak bangun.... ape lagi kene drive diorg la pulak.... sorg2 bawak kete satu pengalaman yg len dr yg len...tp yang best... huhuhu.... pergh.......... best drive tapi balik je umah muke ibu muke risau huhuhu....

Saturday, October 16, 2010

hahaha

sabtu:
setelah bace memo dari majlis perwakilan kolej iman pon terus call ibu.... mane taknyer borang permohonan kolej dan kad aktiviti pelajar kene anta 19 okt 2010 berserta gamba passport......gamba lak tak der nak cuci gamba kat kedai kat kuala pilah ni lak payah sbb esok kedai tutup (kwsn yg mane amalkan sabtu cuti setengah hari ahad cuti)... permintaan tok borang2 ni diberitahu pada pada 13 hrbln ari 2... ari rabu... minggu yg penuh ngn test....huhu.... gelabah gile la time tuh...... call ibu tanye macam mner.... sbb nak balik esok.... tapi tak uruskan lagi borang tuh....
kelam kabut dan bertungkus lumus pk cam mner nak wat........ lepas bberape minit ibu call balik bagi tau 19 tu ari selasa....... yang dari tadi aku ingatkan ari isnin 19 tuh....... pergh....... tak pasal2 gelabah tak tentu hala..... hahahhaha

bahas or perbentangan????

malam jumaat iman di minta untuk mewakili kolej kediaman SM 3 untuk satu acara iaitu program 1 MalaySia.. org yang meminta ni kate ini adalah perbahasan hanya perlu sediakan point untuk membahaskannya..... pade hari ni pon daku pergi la LT (lecture theater) pergh wakil tok Sm3 hyalah 4 org yang tersenarai tapi yg datang wktu tu??? just iman sorg dapat tau jer kat sane tu bukan bahas tapi perbentangan berkonsepkan perbincangan dan ia adalah pertandingan... pergh.....

kene ade slide show atau ketas mahjong tuh.......... satui bende pon iman tak tau..... 10 minit lepas tu baru la 2 org lagi datang masing2 blur.... ngn laptop takder nye..... tak senang duk kiteorg call org sini sana..... last2 ade la dalam 6 org kami untuk bentangkan tajuk kami tu....

tajuk kiteorg tu "kesan globalisasi dan perkembangan ICT dalam kemajuan negara Malaysia" terbaik la tajuknye.... dengan kelam kabut..... kami berenam siapkan slide show... then bahagikan tugas..... kumpulan kelapan ialah kami melangkah ke depan org ramai ngn tangan sejuknye.... dan senyuman terpaksa... kite org bentang.... alhamdulillah selesai.... tapi x semudah tu....... ingat kan bala dah abis.... kiteorg diserangan ngn soalan yang mencabar dari group GLAM... setelah 10 minit bertekak lidah kami menutupkan ucapan kami dengan salam...

fuh lega... tapi menarik gle... pape pon.... GLaM sory klu jwpn kami tak jawab soklan korg keyh
thx to hafida, zuleyka, sarah, aida, n a'a.... it agreat pleasure working with all of you...

Friday, October 15, 2010

????FINAL????

bismillah

....alhamdulillah....
hanya tinggal 10 hari untuk final
malang tidak berbau banyak gak chpter tak dapat cover
geram.. hanya seminggu tok study week
cukupkah masa itu??
hari berganti hari mematah semangat tuk pulang ke rumah..
biarlah ku disini trus perjuangan ini

musuh yakni kawan terbaik kita kali ini :

agama
english
chemistry
physics
biology
mathematic

permulaan hidup baru

dok alam u ni len tau kadang2 kite rase jauh sangat..... jauh hati jauh dari nak blaja... rase gak ketinggalan bile tak dapat wat.... tapi iman insyallah akan terus bangkit dan berusaha menjadi pelajar yang baik dan akan mengkhabarkan kejayaan kepada ibu ngan abah... tu la azam iman... azam yang iman nak jadikan kenyataan... tak mahu lagi menjadi leka dan alpa.... tu lah hadiah dari kakak tok abah,,,,, serba salah nak bagi tau keputusan yang tak okay kat ibu abah... tak nak diorg risau kat iman.... insyallah keputusan dekan yang abah ngn ibu akan tengok nnt.... ameen...

dok kat u gak macam2 leh jadi.... ade satu tahap tu iman down sangat... serius lebih seminggu kowt hampir setiap hari nangis..... alhamdulillah dapat atasi... dengan bantuan rakan2 yang sangat baik hati yang sudi berkongsi suka duka.... mempunyai rakan seperti korang buatkan iman sedar iman kene hargai orang sekeliling.... dan sedar ape yang iman hilang digantikan yang lebih baik lagi...

rakan2 smkjr yang ku rindui terima kasih atas kesudian anda pada waktu itu:

mae young
ayu
ekin
maisarah
mimin
wani
isa
faez
umar
adhal
n amin

rakan2 UiTM N.9 terima kasih diatas bantuan anda

fatimah aka MA
humairah
fasha
fatin nadhirah aka D
hazirah
ika
wani mohamad
wana
n atin

dan kepada musfirah my dear, zae, n ecah thx to you too

P/S: i love all of you and thank you very much.... all of you are a treasure in my life

housemate

lame tak update blog....ini la housemate iman... sayang sangat kat diorg..... harap leh serumah ngan korang lagi.... huhu tapi klu ade rezeki dapat la kite serumah........ (dari kiri: ika ,me ,wana, atin, hazirah(tudung biru) dan wani). banyak yang kita dah lalui bersama.... walau tempoh 6 bulan ni kedengaran singkat.... kite meredah onak duri yang tajam kerap menjatuhkan kita tapi kita tetap bangun teruskan perjuangan ini... membimbing dan membantu rakan kadang kala kecundang dalam rencah kehidupan ini....

kita lah lima sahabat di sini...


mereka inilah peneman ku disini.... bersama kita meniti jalan ini di K.pilah ini, jauh diperantauan membuatkan kita semakin matang.... menimba ilmu kita bersama mencapai kecemerlangan...
insyallah jika tiada angin aral melintang, jika tiada yang berdengki merenggangkan perhubungan ini kita kekal bersama berkawan.. sehingga keakhirnya..
korang la sahabat terbaik... walau kite perangai len2 tapi tolak ansur same2 kite mmg terbaik.... insyallah dengan izin Allah kejayaan dapat kita peroleh... dekan milik kita... ameen....
telah kita buktikan bersama kita adalah sahabat sejati..... yakinlah kita mampu melakukannya... kita mampu peroleh kemengan untuk SEM ini..

Sunday, June 13, 2010

Sungkai Hot Spring

kami sekeluarga pening tak tau nak pi mana cuti sekolah 2 minggu nih nak dok umah ja... bosan tak kira dah.... cek la kat internet... last2 terbukak Sungkai Hot Spring, Perak...so cadang gi ke sana pada 12 Jun 2010, hari Sabtu....pagi 2 ibu bangun seawal 5 pagi tuk masak bawak bekal ke sane....aku punyer bahagian dah siap petang jumaat aku wat kek coklat... bertolak dari umah kol 7.30 pagi.. singgah di restoran jejantas Sungai Buloh 4 breakfast 45 minit kowt... sampai di destinasi pada 9.45....
harga tiket masuk..
dewasa: RM10
kanak-kanak: RM8
warga emas: RM7
buka pada jam 10 am - 7 pm
masuk-masuk jaa kami terkejut... subhanallah cantik.... dikelilingi bukit bukau... landscaping pon cantik.... kat sane leh berendam dalam dua jenis air... air sejuk a.k.a air gunung.... or ais panas (hot sring).. 2-2 best....

seperti biase adik-adik ku terjun kolah air gunung ar.... luas kolam nyer... kawasan dalam cume 1/4 ja len takat 2 kaki ja... dalam-dalam pon takat 4 kaki... life guard.... slalu bagi nasihat... pada semue pengunjung2 best lak dgr kdg2 heheheh....serius la air die berat tak macam air swiming pool... air gunung la katekan....susah kowt nak berenang kene kuat stamina...


kolam air gunung
sebelum tu kite cari pot tok letak barang-barang...semue yg datang sini macam berkelah la.... mane tak nyer semue bawak makanan....bentang tikar dok bawah pokok.. siap ade bawak khemah dan bantal tok tido.... tempat2 duduk pon ade..siap meja kerusi berbumbung... cantik gler r.... luas dan menarik..
contoh pot tok berpicnik... hehehe

balik semue pasal cite kolam tadi... pade org2 yg taknak dah mandi air sejuk nih... leh layan hot spring... nak remdam2 kaki jer ker nak berendam ker....ade few kolam air panas kat situ semue nyer ade suhu-suhu tersendiri... paling sejuk pon 30 C... pergh bayangkan la... rendam satu badan dalam 5 minit leh peluh muke.... macam mandi peluh.... hahhah 10 minit jer kene bangun lu klu tak pitam...


salah satu aktiviti menarik kat sini MEREBUS TELUR... ade pengunjung bawak dari umah satu tray tok satu family diorg...tapi klu tak bawak nak beli kat situ pon leh 5 biji RM2.. seronok..dier ade bgtau klu:
2 minit tuk 1/2 masak
4 minit tok 3/4 masak
7 minit tok fully cooked
kami pulak silap tak bawak kicap klu tak leh la wat telur setengah masak... len kali nak bawak la siap bawak pepper lagi hahhahah


banyak lagi aktiviti menarik.... memanah, naik moto kecik la.... spa la... massage... macam2 lagi la... leh tido kat felda residence... klu penuh leh tido kat homestay felda sg klah... banyak la pilihan... best betul cuti kali nih.. abang siap kate... "ibu kite tak explore habis lagi nih kite tak memanah lagi tak naik titian kayu lagi.. tak puas la... len laki kite datang lagi ajak makcik sekali tido sini" kali bercuti ngn tok... tok komen... "tok suka tempat nih sejuk seronok lagi seronok dari kat Afamosa dulu kite pi.." hahhahaha mmg kene la.... tapi tak tau la ble pulak... tahun depan pulak kowt... :)
pada yg pegi tempai ni.... leh masuk exit sungkai... dari tol belok kiri..dekat 500 meter kowt masuk simpang kiri.. dari situ 7km lagi... dekat jaa... hahahh





Friday, June 11, 2010

Kita selalu bertanya dan Quran sudah menjawabnya

Kita bertanya: Kenapa aku diuji?
Quran menjawab: Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengata “kami telah beriman” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta.
Surah Al Ankabut, ayat 2-3

Kita bertanya: Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?
Quran menjawab: Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik sesuatu padahalcia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui.
Surah Al Baqarah, ayat 216

Kita bertanya: Kenapa ujian seberat ini?
Quran menjawab: Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
Surah Al Baqarah, ayat 286

Kita bertanya: Kenapa kita rasa kecewa?
Quran mejawab: Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati
Padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
Surah Ali Imran, ayat 139

Kita bertanya: Bagaimana harus aku menghadapinya?
Quran menjawab: Dan mintalah pertolongan (kepada Nya) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang dan sesungguhnya sembahyang itu amat beratkecuali orang-orang yang khusyuk.
Surah Al Baqarah, ayat 45


Kita bertanya: Apakah yang aku dapat daripada semua ujian ini?
Quran menjawab: Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.
Surah At Taubah, ayat 111

Kita bertanya: Aku tak tahan!
Quran menjawab: Dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah, sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir
Surah Yusuf, ayat 12

Kita bertanya: Sampai bila aku akan merana begini?
Quran menjawab: Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.
Surah Al Insyirah, ayat 5-6

Thursday, June 10, 2010

Rombongan Meminang di Serendah



tanggal 29 Mei 2010 iman n family mengikuti rombongan meminang abang sepupu yg kami panggil 'baei'.... bertemakan kaler pink..... hahahhahha lawak but sweet..... rubaei bertunang dengan nurul aznira klu tak silap namenyer tunang baei tu la.... hahhahah iman nie susah skit nak ingat name orang...

tapi kami kazen2 nih..... nyibuk tangkap gamba sendiri





walaupun penat sbab umah pengantin perempuan tu agak jauh... Serendah.... siap pakat sesat lagi... ia tetap menyeronokkan.....







Wednesday, May 12, 2010

uitm ke matrikulasi

pergh.... pening pk nak masuk mane......uitm atau matrikulasi hampir seminggu pk kowt.... erm...matrikualsi dapat kat kuale pilah uitm pon kat kuale plah..... hahhahahha klu masuk matrik 4 sure la amik sains hayat....klu kat uitm wat course diploma sains... subjek same jer... tapi matrik setahun uitm lak 3 tahun

ble pk punye pk..... amik gak la uitm.... sbb tak risky sgt.... sbb dah dok dalam U... psal mase hehehhe bukan kisah sgt.... hehehehhe blaja taknak terlampau TENSEN..... hahhahaha... asalkan blaja kan??? so UITM Kuala Pilah,N9 here i come

Wednesday, May 5, 2010

reunion SK Bangi


wow.... mmg seronok... pada 28 april 2010 kami wat reunion... fuh selepas 5 tahun tak jumpe mmg seronok.. kami jumpe kat Taman Tasik Cempaka aka TTC.... lepas penat tunggu lame gak... kami semue kelaparan terutame aku la sbb dari pagi tak makan mau taknyer... tunggu org kat TTC tu lak tgh panas... dah tgh hari lak tu.... mau taknyer lapar..
kami pon gerak ker food court billion BBB... aku ngn mira jer perempuan makan kat situ with the guys.... ladies semue makan kat McD... hahhhahha...yen yg mulenyer tak nak makan akhirnyer makan gak akibat tgk kami semue makan tak ingat dunia hahahhah
aku ngn mira n guys turun ke McD then kami decide gi alamanda sbb tak tau nak wat ape dah kat billion tuh... we decide men boling.... kami punyer la tunggu sorg kawan kami kat TTC yg tak sampai before gi alamanda tuh sempat lak kmi sekodeng aka ganggu satu kapel nih yg bermanje2 kat TTC tuh...hehehe..... tp leh lak kapel tuh wat bodoh jer... ngok tol r..
erm... kami pon ramai2 tangkap gamba kat TTC tuh
dengan 2 buah kete yg dipandu oleh amirul(ponteng keje sbb nak gi reunion) n nazrin aka yen aka penganjur dan due moto(aisar n aidy)... kami pon gerak la ke alamanda...
men boling sambil2 tangkap gamba...
lepas penat men boling kami pon gerak kuar kat alamanda tangkap gamba.... fuh tak penat2 kami posing hahahhaha....banyak gle pic kami tangkap... cian lak kat mira penat dye kene upload.. hahahha
after that kami berpecah ade yg gi karoke... n gi minum2.... aku sure la join yg gi minum....
hahhaha nyanyi suare tak sedap... hehehe... yg gi minum nih aidy, aisar, yen, huzaifah, mira najwa, aku, n mira azhar....kami borak2 dan bongkar segale kisah2 time sekolah rendah lu... lawak2.... paling best sekali tgk muker masing2 ble tak ingat someone.... hahhahah

hopefully leh wat lagi lepas nih... next 5 years... kite wat grant skit.... n lebih teratur...
keyh guys... miss u all....





hari yang dinanti

Daisypath Happy Birthday tickers